El vilanoví David Porto debuta amb la selecció absoluta

Fotografies de Jordi Elias


La selecció catalana de rugbi va tornar a saltar a la gespa diumenge passat després d’uns anys d’aturada. El rival del combinat català va ser Suècia, i l’escenari l’Estadi Baldiri Aleu de sant Boi de Llobregat. Per al SEL Vilanova i la Geltrú, l’encontre tenia un valor afegit: un dels seus jugadors, el jove davanter David Porto, va ser convocat amb el XV de la Ginesta.

Un miler d'espectadors van assistir al matx en un matí gèlid a la ciutat del Baix Llobregat. A banda de la vessant esportiva, el partit també era un gest més per part de la Federació Catalana de Rugbi per a reclamar el dret de recuperar el reconeixement internacional. La FCR va ser fundadora, el 1934, de la Federació Internacional (FIRA-AER), al costat de les federacions alemanya, francesa, italiana, romanesa i txecoslovaca.

El partit no va començar gaire bé per als interessos catalans: en poc més de vint minuts, els nòrdics havien aconseguit tres assajos gràcies a la capacitat incisiva i a una certa descol·locació de la defensa catalana. Mica en mica, el combinat català va anar entrant en joc i al descans ja havia aconseguit dues marques, que deixaven provisionalment el marcador en un 12 a 18. Al segon temps, els catalans acularen la selecció sueca en la seva meitat de camp, però no van ser capaços de concretar el seu domini en el marcador. Tot i la derrota ajustada per 17 a 21, l’afició va poder gaudir d’un partit emocionant en el tram final, en què els catalans van prémer l’accelerador per mirar d’oferir una victòria en la seva tornada. Precisament va ser també en aquest tram quan el jove David Porto, jugador del SEL Vilanova de només 20 anys, va saltar a la gespa amb la samarreta de la Ginesta. Integrat en el joc, va intentar amb els seus companys de la davantera d’aconseguir l’assaig que donés la victòria als catalans, però no hi va haver sort. David Porto és el segon jugador del SEL en enfundar-se la samarreta de la selecció catalana; abans ho havia fet, en categoria cadet, el també davanter Jordi Pachón.